2009. február 9., hétfő

Gombasavanya




Az anyaghányadok 1 kg gombára vonatkoznak.

  • 5 dl jóféle fehérborecet (4-5%)
  • 2 dl víz
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. cukor
  • 1-1 rozmaring és kakukkfű ág
  • 1 mk. egész feketebors
  • 1 mk. koriander
  • 1 tk. fehérmustár mag
  • 2 kis babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma félbevágva
  • (1 kis chilipaprika, aki pikánsabban szereti)
A hozzávalókból páclevet készítünk, és 15 percig főzzük. Forralni nem kell! (A fűszerágakat és a chilit én a végén dugdosom a betöltött üvegekbe) A gombát 8 percig sós vízben abáljuk, (1 l víz-1 ek. só) majd leszűrjük, leöblítjük, és további 5 percig főzzük a páclében. Üvegekbe tesszük, a meleg páclével felöntjük, de csak a gomba 2/3-áig. A hiányzó részt finom olívaolajjal töltjük fel, hogy a gombákat jól ellepje. Másnap az esetleg leapadt levet pótoljuk a félretett-megmaradt páclével. Lezárva hűvös helyen tároljuk. Kb. 2 hét után fogyasztható. Bontatlanul kb. 1 évig eláll.

By: Nagypapi+Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése